8

Comentarii

Postat pe
Apr. 17, 2013

Adaugat de
Alina Gorghiu
la 11:04 pm
Parlamentarul » Evenimente in Parlament »

Restituirea proprietatilor, angajare de raspundere

Momentul angajarii raspunderii, despre care am mai scris la precedenta programare, a trecut astazi. In Parlament ati auzit (daca ati urmarit stirile astazi) argumente in favoarea si impotriva prezentei legi a restituirii proprietatilor. Un lucru ramane valabil de ambele parti – lucrurile nu mai puteau fi amanate. Si mai retin un mare adevar – plata despagubirilor este una dintre cele mai mari probleme ale statului roman, vorbim despre 8 miliarde de euro pentru buget la ora actuala.

Cred si eu si sustin restituirea in natura. Insa nu merg in absurd cu principiul, ci cred in aplicarea lui acolo unde este posibil. Cunoasteti extrem de multe cazuri de restituiri acolo unde s-a ignorat complet functia sociala a imobilelor restituite (scoli, spitale, muzee etc). S-a practicat chiar si  restituirea terenurilor pe care sunt acum parcuri publice… Sunt argumente care sustin ideea de reparatie a greselilor vechilor legi in materia retrocedarii.

Sunt, insa, la fel de importante punctele de vedere ale fostilor proprietari, care asteapta o rezolutie si o rezolvare de prea mult timp.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
 

8 comentarii la “Restituirea proprietatilor, angajare de raspundere”

 1. al_lex says:

  Cum am mai spus, “Eseu despre o teorie generala a drepturilor eventuale” este Lucrarea Marelui Titulescu.
  Si aceasta lege este o lucrare…
  Ceea ce s-a spus referitor la despagubiri (ca valoarea lor e prea mare, ca ar fi intrat in/la deficit…) e doar (vrajeala) politica… chestia cu parcurile nu are legatura cu Parcul Bordei, alta e “jmecheria”…
  Nimeni si nimic nu impiedica esalonarea unor plati anuale procentual din valoarea de piata, incepand cu anul 2014, in limita bugetului anual (legea bugetului care oricum se stie cand si cum trece prin chinurile facerii in fiecare an…).
  De la inceput ideea a fost aceea a unei “singure masuri” (pentru imobilele care nu mai pot fi restituite in natura si mai ales pentru cei care vor cumpara drepturile celor indreptatiti la restituire) – o moneda “virtuala” controlabila – punctele!
  Pentru ca imobilele de “interes” care puteau fi restituite, pana acum au fost deja restituite. Au mai ramas doar cele care nu au putut fi restituite si cele care nu puteau fi scoase din proprietatea statului/UAT.
  Toate drepturile vor fi convertite in puncte la o valoare arbitrara, iar pana la valorificare (…) preturile din piata imobiliara vor scadea ca urmare a cresterii ofertei prin aparitia Fondului national…
  Va fi cea mai mare “inginerie” (juridica)…!?

 2. al_lex says:

  “Punctele acordate… pot fi valorificate prin achizitionarea de imobile din Fondul national la licitatia publica nationala, incepand cu data de 1 ianuarie 2016.”
  “Entitatile investite de lege au obligatia de a solutiona cererile… si de a emite decizie de admitere sau de respingere a acestora… in termen de 36 luni, entitatile investite de lege care mai au de solutionat un numar de peste 5000 de cereri… termenele (…) curg de la data de 1 ianuarie 2014″
  Asadar in/pentru Bucuresti termenul este 1 ianuarie 2017, deci multi au “sansa” sa ramana pe dinafara sau sa-si vanda drepturile!
  Poate imi scapa mie ceva sau poate “diavolul se va ascunde in Normele de aplicare”…
  “Juristilor care sunteti voi juristi”…

 3. Oare dreptul la prorietate este respectat cu adevarat in ROMANIA? Dar dreptul legal castigat ? Pana una alta cei aflati la putere si la guvernare trebuie sa-si respecte progamele politice cat si promisiunile facute in campanie! Se intampla acest lucru in realitate ? Cand si cum urnim motorasul prosperitatii si care este cheia de contact a progresului real si al bunastarii ? ”MOTIVUL DE PRESIUNE” este dreptul celor care-si cer proprietatile si nu neaparat d la acest guvern cat de la toate care s-au succedat dupa ‘89 ! Este un fapt pozitiv in dorinta de rezolvare cat mai rapida si transparenta a situatiei actuale, dar ma indoiesc de acest miracol, petruca la baza tuturor demersurilor stau spaga , inavutirea necinstita si goana dupa averi usor castigate din contractele cu statul!…Conu’ CARAGIALE definea aceasta stare ca ”LANTUL SLABICIUNILOR”! Astept cu nerabdare sa vad miracolul dar nu cred ca voi mai avea atatea decenii de trait !

 4. mihai says:

  o lege nemaipomenita !!!

  - toti liberalii ar trebui sa fie mandri de sustinerea unei asemnea legi
  - echitatea si egalitatea in drepturi functioneaza in romania
  - sunt mandru si fericit ca sunt guvernat de o alianta ca usl (stanga-dreapta)
  ….

  orginile voastre de politicieni…..

 5. mariuss says:

  Dar cand da drumul la bani ?

 6. bucura ileana says:

  Imi pare rau sa va spun. Dumneavoastra stiti deja ca, in ROMANIA NU SE RESPECTA LEGEA PRIVIND PROPRIETATEA. Domnul PRIMAR Marian VANGHELIE NU A INFIINTAT SI nu va infiinta niciodata atata timp cat o sa fie primar SUBCOMISIA DE FOND FUNCIAR. AVEM UN TITLU DE PROPRIETATE ASUPRA UNUI TEREN INSA I S- A SCHIMBAT NUMARUL PARCELEI DE CATRE SUBCOMISIA DE FOND FUNCIAR A PRIMARIEI SECTORULUI 5. NU PUTEM SA INTRAM IN POSESIA TERENULUI PENTRU CA DOMNUL PRIMAR NU VREA ACEST LUCRU. NICI AVOCATUL POPORULUI SI NICI PRIMARIA CAPITALEI NU POT SA FACA NIMIC PENTRU CA NU VREA DOMNUL PRIMAR. NICI DVS. SI NICI PARLAMENTUL EUROPEAN NU VOR FACE NIMIC IN ROMANIA DACA NU SE DORESTE SA SE RESPECTE LEGEA. SUBCOMISIA DE FOND FUNCIAR A SECTORULUI 5 nu se va infiinta. SUNTEM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL
  CU STIMA,
  Ileana Bucura

 7. bucuraileana says:

  Nu inteleg de ce nu apare si mesajul meu. Poate ca va deranjeaza.
  Pacat. Inseamna ca primiti numai ce doriti dvs. sa aflati. Pacat. Nu stiu daca este normal ca un deputat sa nu fie apropiat de problemele cu care se confrunta cetatenii.
  Va doresc numai bine.
  Cu stima,
  Ileana

 8. bucuraileana says:

  Propbabil ca in sectorul 5 exista alte legi decat in ROMANIA. Avem un titlul de proprietate pe un teren de 1 ha in sectorul 5 iar domnul primar Marian Vanghelie a schimbat numarul parcelei cu sprijinul unei comisii de fond funciar. Apoi a desfiintat comisia si nu mai vrea sa o infiinteze desi legea prevede acest lucru. IN acest context nu putem sa intram in posesia terenului pe care il avem conform legii. Primaria Capitalei spune ca a cerut sa se infiinteze subcomisia insa domnul primar NU VREA. Indiferen ce spune legea aceasta nu se aplica in Sectorul 5. Ce sa mai credem? EXISTA SAU NU LEGE? SE APLICA SAU NU IN ROMANIA? CE FAC PARLAMENTARII SI CEI CARE AR TREBUI SA O VEGHEZE PENTRU APLICAREA LEGII? AU DREPATATE SAU NU CEI DIN PARLAMENTUL EUROPEAN CARE SPUN CA IN ROMANIA NU SE RESPECTA LEGEA?
  CU STIMA,
  Ileana

Lasă un răspuns