1

Comentarii

Postat pe
Nov. 28, 2013

Adaugat de
Alina Gorghiu
la 09:11 am
Omul » Diverse »

Institutul Confucius la Bucureşti

Daniela Andreea Lepadatu mi-a trimis un articol despre Saptamana Culturii Chineze, in contextul deschiderii Institutului Confucius. Aveti mai jos toate explicatiile:

Ce este Institutul Confucius şi cum a luat naştere? Ei bine, acesta este rezultatul unor acorduri semnate între Universităţile din România şi diverse Universităţi din China, reprezentând o platformă menită să dezvolte relaţiile româno-chineze. Primul Institut Confucius din România a apărut la Sibiu, în anul 2009, având ca principal obiectiv închegarea unor relaţii între România şi China care să permită cooperarea în domeniul educaţional pentru a sprijini şi promova programe de învăţare a limbii chineze. Ulterior, la Deva a apărut Clasa Confucius de învăţare a limbii chineze în Liceul de Artă din aceeaşi localitate, pentru ca mai târziu acest Institut să se dezvolte şi la Constanţa, Braşov şi Bucureşti.

Institutul Confucius din Bucureşti a fost inaugurat recent, pe data de 22 noiembrie 2013, fiind rezultatul unui acord semnat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, după îndelungate eforturi ale profesorilor din România. La fel ca şi celelalte filiale îşi propune să promoveze cultura şi limba chineză, să ofere cursuri pentru numeroşi doritori, şi nu în ultimul rând, acest Institut are în vedere implementarea de proiecte de cercetare şi organizarea de manifestări ştiinţifice.

Însă, cu ce ne ajută un astfel de Institut? În primul rând, avem oportunitatea de a studia limba chineză alături de oameni care împărtăşesc acelaşi spirit, care sunt la fel de dedicaţi, beneficiind de instruire din partea unor profesori cu vastă experienţă în predarea acestei limbi, o limbă nu foarte uşoară, ce necesită timp pentru pregătire şi multă exersare.

În al doilea rând, crearea Institutului Confucius presupune derularea de proiecte cu scopul de a realiza traduceri ale operelor fundamentale din cultura chineză – ne îmbogăţim astfel bibliotecile şi bineînţeles, bagajul intelectul. În plus, Institutul va avea în vedere şi  elaborarea materialelor didactice destinate învăţării  limbii chineze şi nu în ultimul rând, un alt obiectiv important, dar şi un beneficiu atât al nostru, cât şi al partenerilor noştri îl reprezintă proiectele comune pentru înţelegerea reciprocă a domeniului juridic.

Spre deosebire de cursurile din Facultăţile de Limbă şi Literatură  Chineză din ţară, cele oferite de Institutul Confucius vin cu o completare, abordează mai mult probleme de înţelegere a limbii şi creează un forum de conversaţie, unde cursanţii pot deprinde importante abilităţi de comunicare. Astfel, studenţii  îşi pot îmbunătăţi cunoştinţele, iar cei începători vor fi iniţiaţi în dezlegarea misterului acestei limbi.

De menţionat este şi faptul că în perioada 25-29 noiembrie 2013 are loc Săptămâna Culturii Chineze, la sediul Institutului Confucius, unde  se vor desfăşura lecţii demonstrative de limbă chineză, vor fi proiecţii de filme şi diverse dezbateri, fiind astfel un bun prilej de a ne familiariza cu spiritul discuţiilor de acest gen.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
 

Un comentariu la “Institutul Confucius la Bucureşti”

 1. Parmalat says:

  Nu… asta nu voi face! Limba chineza n-o voi invata!

  :) ))

  Am incercat putina araba (adica la modul stiintific, sa pot intelege si altceva decat ce am prins de prin filmele cu teroristi) si m-am linistit :) )

  Cred ca dintre limbile astea cu alfabet diferit de al nostru – rusa ar fi cel mai usor de invatat. Avem multe cuvinte asemanatoare si intamplator m-am prins cum e cu alfabetul lor, adica daca vad un cuvant scris cu caractere chirilice pot sa-l transliterez :mrgreen:

  In rest… incerc sa-mi reactualizez cunostintele de limba spaniola citind ziare din Argentina si Nicaragua. Am facut spaniola in generala 5 ani si eram bun la asta, adica puteam purta o conversatie.

  America Latina e totusi o piata mult prea mare ca s-o ignor tocmai eu care stau cu nasul in ele toata ziua :) ))

Lasă un răspuns